Bakproces

Op het ogenblik dat je klei in je handen neemt, kom je tot jezelf. Zonder het te weten, leg je iets van je ziel in je werk en laat je de klei spreken.

Het vervaardigen van glazuurkeramiek is een veelzijdig proces in verschillende stadia, en vereist heel wat verfijning. Er kruipt behoorlijk wat tijd in het bekomen van je eindproduct en de kans dat er onderweg wat misloopt, is onvermijdelijk. Het komt erop aan om dit te leren aanvaarden en omhelzen.

De oven

De eerste werken van Julie D. werden vervaardigd in de pottenbakkerij van de Zusters Clarissen in Oostende. Omdat Luc meer tijd wou stoppen in zijn bezigheid, kocht hij een eigen bakoven. Dit is uiteraard geen standaard oven zoals wij die kennen uit de keuken. De temperaturen tijdens het bakken lopen op tot boven de 1200 graden Celcius, dus is er wat voorzichtigheid noodzakelijk.

Oven pottenbakkerij
Oven Luc
Bedieningspaneel

Biscuitbak

De kleivormen worden een eerste keer gebakken in de oven zonder glazuur tot ongeveer 900 graden. Dit gebeurt geleidelijk, net zoals het afkoelen, wat vaak een volledige dag in beslag kan nemen. De oven blijft gesloten en de temperatuur zakt geleidelijk terug tot 20 graden. Omdat biscuit geen beschermende laag heeft, is het poreus en zeer kwetsbaar. Het resultaat heeft een matglanzende kleur.

Ruwklei
Biscuit

Glazuurbak

Nadat de biscuits enkele dagen hebben afgekoeld, kunnen we de glazuurlaag aanbrengen. Deze zorgt voor de afwerking van het beeld, en dit niet alleen in het visuele, maar ook in de stevigheid. Het beeld wordt terug gebakken in de oven, maar nu tegen een hogere temperatuur (ongeveer 1040 graden).

Glazuur tov biscuit (linksboven)
Afgewerkt resultaat